Kategorie: Wszystkie | Inne | Makarony | Okolice | Risotto
RSS

Risotto

poniedziałek, 17 marca 2008
Trochę mnie nie było, zdarza się, mam nadzieję że nie pomarliście z głodu ;-)
Edukacja polskiego społeczeństwa w dziedzinie kuchni włoskiej postępuje. Przecież jeszcze niedawno za risotto, a właściwie ryżotto, była uważana każda potrawa z ryżem i dowolnym sosem zapiekana w piekarniku. A prawdziwe risotto to nieco inna bajka. Przyznam szczerze, że i mnie zdarzało się przed laty robić właśnie „ryżotto”, ale od jakiegoś czasu wiedzy nieco zaczerpnąłem i teraz jedno z moich sztandarowych dań to risotto z kurczakiem.

Składniki:

500 g ryżu arborio
1 duża cebula
oliwa z oliwek
olej
2 łyżki masła
1 czerwona papryka
150 g zielonego groszku z puszki
1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
pół łyżeczki curry
kieliszek białego wytrawnego wina
dwie średnie piersi kurczaka
70 g zielonych oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
świeżo starty parmezan
łyżeczka natka pietruszki

O co chodzi z tym dodawaniem bulionu wyjaśni ta Pani:


Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w garnku lub na dużej patelni, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Razem z zielonym groszkiem dodać do cebuli. Smażyć razem ok. dwóch minut.

Na patelnię dodać ryż, chwilę smażyć, dodać wino i stopniowo dodawać ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente.

Piersi kurczaka dokładnie umyć, a potem usunąć z niej tłuszcz i błony, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na oliwie.

Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wrzucić pokrojone w połówki oliwki, chwilę dusić, a potem dodać mięso.

Całość mocno podgrzać, posypać parmezanem i natką, wymieszać i podawać.

Smacznego!
11:27, shiherlis , Risotto
Link Komentarze (1) »

statystyka