Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti z bakłażanem i mozzarellą

Ja nie wiem jak to jest, a że bardzo lubię wiedzieć to trochę jestem zaniepokojony. Tak w skrócie to chodzi o to: ostatni wpis napisałem 17 lipca, i po jakimś(!) czasie zorientowałem się, że wypada/trzeba/chcę coś napisać, tylko że szybko przyszło otrzeźwienie, że od poprzedniego wpisu minął już miesiąc. A teraz to nawet już minął kolejny miesiąc od chwili, w której zorientowałem się że minął miesiąc od chwili kiedy zauważyłem, że od poprzedniego wpisu minął już miesiąc. Trochę to skomplikowane. No w każdym razie czas mi tak ucieka, że łojezu i jeszcze trochę. I nie wiem co się z nim dzieje tak naprawdę. Światło, jak wiadomo, jest w lodówce, a gdzie jest czas?

Na małe usprawiedliwienie dodam, że najczęściej ostatnio bywałem tu, a zwłaszcza tu.

Zgodnie z obietnicą sprzed dwóch miesięcy – gotujemy się w temacie bakłażanów.

Bakłażany

Potrzebujemy:

2 jajka
oliwę z oliwek
2 bakłażany
2 ząbki czosnku
150g boczku lub bekonu
puszkę pomidorów wraz z zalewą
1 papryczka chilli
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
150g mozzarelli
i oczywiście makaron spaghetti

Czynności, które musimy wykonać:

Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również bakłażany, które ładnie smażymy na oliwie z oliwek. A potem oczywiście odcedzamy je na papierowych ręcznikach. Do tego samego naczynia wrzucamy drobno posiekany czosnek i pokrojony, w kostkę oczywiście, boczek – smażymy około pięciu minut. Dodajemy pomidory, posiekaną papryczkę, doprawiamy pieprzem i solą. Sos dusimy na małym ogniu około 30 minut. W tzw. międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy dokładnie, najpierw dodając jeszcze pokrojoną, w wiadomo co, mozzarellę. Przekładamy na talerze i posypujemy kostkami bakłażana i pokrojonymi jajkami. Smacznego!
piątek, 12 września 2008, shiherlis

Polecane wpisy

  • Penne z boczniakami

    Chyba się sezon na grzyby zbliża. Napisałem chyba, bo grzybiarz ze mnie żaden i pewnie pieczarkę bym pomylił z muchomorem. No i cierpliwości wymaganej przy tego

  • Spaghetti ze szparagami

    Stara prawda życiowa głosi, że jak kobieta idzie na imprezę z facetem to musi mieć ze sobą dwie rzeczy: pieniądze na taksówkę i klucze od domu. Nie wiem, co pow

  • Spaghetti aglio e oglio

    Wiosna za oknem taka, że tylko się zakochać... Z tego co pamiętam (a pamięć mam dobrą tylko krótką), to w zeszłym roku w okolicach 1. dnia wiosny na rowerze w k

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/09/12 10:28:49
Uwielbiam baklazany:D
-
notme-gotuje
2008/09/12 19:22:43
No prosze jak to zrobiles?? Dzis wlasnie jadlam na obiad makaron z baklazanem w pomidorach po raz pierwszy PYSZNY byl! I u Ciebie przepis widze hehe :))
-
magdetta
2011/02/16 18:44:13
Uwielbiam dania z baklazanem! Pychotka :) Zapraszam na mego bloga co prawda nie kulinarnego ale o zyciu we Wloszech :) magdetta.blogspot.com/

statystyka