Blog > Komentarze do wpisu

Spaghetti aglio e oglio

Wiosna za oknem taka, że tylko się zakochać... Z tego co pamiętam (a pamięć mam dobrą tylko krótką), to w zeszłym roku w okolicach 1. dnia wiosny na rowerze w krótkich spodenkach śmigałem. A teraz – śniegi, wiatry, deszcze, długie spodnie, dwie pary skarpet, zimowa czapka... ale tak to jest jak nam Platforma drugą Irlandię obiecała. Nieważne.

Świąt nie lubię. Żadnych. A te Wielkanocne to już w ogóle jakaś „panaroja”. Nieważne.

Z tęsknoty, za jazdą na rowerze, całkowicie letni przepis na danie, które podobnie jak carbonarę w okresie letnio-rowerowym spożywam kilka razy w tygodniu.

Spaghetti aglio e oglio

Składniki:

50 dag makaronu spaghetti
5 ząbków czosnku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
papryczka chilli
dwie łyżki natki pietruszki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
tarty parmezan

Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i papryczkę. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki.

Spaghetti aglio e oglio

Zdjęcie całkowicie moje! :-)

Makaron ugotuj al dente. Odcedź i przełóż na patelnię. Dokładnie wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Przełóż na talerze i posyp świeżo startym parmezanem.

Smacznego!
piątek, 21 marca 2008, shiherlis

Polecane wpisy

  • Penne z boczniakami

    Chyba się sezon na grzyby zbliża. Napisałem chyba, bo grzybiarz ze mnie żaden i pewnie pieczarkę bym pomylił z muchomorem. No i cierpliwości wymaganej przy tego

  • Spaghetti z bakłażanem i mozzarellą

    Ja nie wiem jak to jest, a że bardzo lubię wiedzieć to trochę jestem zaniepokojony. Tak w skrócie to chodzi o to: ostatni wpis napisałem 17 lipca, i po jakimś(!

  • Spaghetti ze szparagami

    Stara prawda życiowa głosi, że jak kobieta idzie na imprezę z facetem to musi mieć ze sobą dwie rzeczy: pieniądze na taksówkę i klucze od domu. Nie wiem, co pow

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
adrijah
2008/03/21 10:51:43
cudo :) Wygląda (i brzmi ;) baardzo apetycznie. Coś czuję, że z Ciebie ściągnę :) I zrobię dla faceta, bo uwielbia makaron i chili. Chociaż już słyszę "a gdzie tu jest mięcho?" :P

PS. Też nie lubię świąt. Ale to nie moja sprawa, jak ktoś wierzy to niech sobie robi. Tylko dlaczego to mnie chcą wygonić z koszyczkiem?!
-
Gość: Notme, *.53-82-r.retail.telecomitalia.it
2008/03/21 13:02:17
fajny przepisik ''szybki'' walsnie dlatego uwielbiam wloska kuchnie :)
P.S czy w tytule nie ma pomylki ? jesli ma byc olej to chyba jest ;).
-
2008/03/21 14:31:37
Mmm pycha! Mam zamiar zrobić takie spaghetti, tylko muszę wycelować w dzień, kiedy mniej się z ludźmi spotykam :)
A Wielkanoc lubię, bo to taki symboliczny początek wiosny. Chociaż w tym roku trudno w to uwierzyć...
Pozdrawiam!
-
ptasia
2008/03/25 13:12:48
Aglio et oglio jest pyszne, jeden z moich ulubionych przepisów na makaron!
-
Gość: Notme, 82.59.213.*
2008/04/21 09:08:38
Puk, puk jest tu kto? a co ty taka cisza ? :)
pozdrawiam!
-
Gość: cristina, *.46-151.net24.it
2013/05/19 18:22:14
przedobrzyles kochaniutki z oglio nalezy poprawnie pisac "OLIO" czyli oliwa z olivek , reszta jest ok

statystyka