Blog > Komentarze do wpisu

Salami z pomidorami

Trochę off-topic będzie, na wstępie, a i później. Bo mi się dzisiaj MATURA śniła i przerażony obudziłem się jak sto zbójów. Dla ułatwienia dodam, że tzw. egzamin dojrzałości zdałem jakieś sto lat temu. Ta matura ze snu miała się składać z trzech części: jazdy na rowerze (sic!), pisemnego egzaminu z polskiego (dostałem cynk, że będzie temat: „Tradycje kuchni włoskiej” ;-)) oraz, o zgrozo!, ustnego egzaminu z języka rosyjskiego... Jakie oceny na tych egzaminach „popełniłem” niestety nie wiem, bo dla pewności wolałem się obudzić, żeby zbytniego wstydu sobie nie robić. Tym bardziej, że na rzeczoną maturę wybierałem się w za małej kamizelce od garnituru i w dziurawych, ogromnych butach a la Charlie Chaplin... Inne części garderoby posiadałem oczywiście w odpowiednich rozmiarach.
Poranna kawa
Zdjęcie oczywiście również off-topic, bo Nikon nadal ze mną nie rozmawia, a notka powstała podczas picia porannej kawy.

Poniższy przepis pochodzi z dodatku do tygodnika „Polityka” pt. „Poradnik dla panów, którzy chcą się wykazać w kuchni”. I kontynuując off-topic, to muszę zaznaczyć iż mimo, że wiele razy danie wg tego przepisu przygotowywałem, to nigdy nie było dane mi go spróbować. Po prostu gdziekolwiek je przygotowywałem, znikało w niesamowitym tempie i dla mnie zazwyczaj już tylko natka pietruszki z dekoracji zostawała. I to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu, więc radzę spróbować przed podaniem, bo potem może być za późno :-)

Salami z pomidorami:

15 dag salami
4 duże pomidory
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki drobno posiekanej skórki cytrynowej
dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji

Salami i pomidory pokroić w cienkie plastry. Układać plastry naprzemiennie, tak żeby nachodziły na siebie. Przygotuj sos z podanych składników – najlepiej wymieszać je w zamkniętym słoiku. Salami i pomidory polej sosem; podważaj plastry żeby wszędzie dostał się aromatyczny sos. Przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na około dwie godziny.

Smacznego!
sobota, 01 marca 2008, shiherlis

Polecane wpisy

  • Penne z boczniakami

    Chyba się sezon na grzyby zbliża. Napisałem chyba, bo grzybiarz ze mnie żaden i pewnie pieczarkę bym pomylił z muchomorem. No i cierpliwości wymaganej przy tego

  • Zupa czosnkowa

    Nie jestem wielkim smakoszem zup. Tzn. lubię niektóre zupy, ale, i pewnie większość facetów się z tym zgodzi, zupa to nie obiad :-). Namiastka jedynie, przystaw

  • Spaghetti z bakłażanem i mozzarellą

    Ja nie wiem jak to jest, a że bardzo lubię wiedzieć to trochę jestem zaniepokojony. Tak w skrócie to chodzi o to: ostatni wpis napisałem 17 lipca, i po jakimś(!

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2008/03/01 10:41:11
Oooo ale smakowity Twój blog! Ja jestem fanką kuchni włoskiej. Pozwolę sobie zaglądać do Ciebie :)
-
cuda.wianki
2008/03/09 22:31:13
sny o maturze zaawsze wydaja mi sie byc zabawne. te, w ktorych przychodze na egzamin naga zdarzaja sie bardzo czesto :-)
-
grumko
2008/03/21 11:31:57
Znam ten przepis i rzeczywiście jest bardzo smaczny!! Tu masz fotkę jak nam wyszło: grumko.blox.pl/2007/11/150-Salatka-z-salami-i-pomidorow.html

statystyka