Blog > Komentarze do wpisu

Ryż... ris... risotto z kurczakiem

Trochę mnie nie było, zdarza się, mam nadzieję że nie pomarliście z głodu ;-)
Edukacja polskiego społeczeństwa w dziedzinie kuchni włoskiej postępuje. Przecież jeszcze niedawno za risotto, a właściwie ryżotto, była uważana każda potrawa z ryżem i dowolnym sosem zapiekana w piekarniku. A prawdziwe risotto to nieco inna bajka. Przyznam szczerze, że i mnie zdarzało się przed laty robić właśnie „ryżotto”, ale od jakiegoś czasu wiedzy nieco zaczerpnąłem i teraz jedno z moich sztandarowych dań to risotto z kurczakiem.

Składniki:

500 g ryżu arborio
1 duża cebula
oliwa z oliwek
olej
2 łyżki masła
1 czerwona papryka
150 g zielonego groszku z puszki
1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
pół łyżeczki curry
kieliszek białego wytrawnego wina
dwie średnie piersi kurczaka
70 g zielonych oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
świeżo starty parmezan
łyżeczka natka pietruszki

O co chodzi z tym dodawaniem bulionu wyjaśni ta Pani:


Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i drobno posiekać. Oliwę i masło rozgrzać w garnku lub na dużej patelni, wrzucić cebulę i lekko podsmażyć.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Razem z zielonym groszkiem dodać do cebuli. Smażyć razem ok. dwóch minut.

Na patelnię dodać ryż, chwilę smażyć, dodać wino i stopniowo dodawać ciepły bulion. Dusić aż ryż będzie na wpół miękki, czyli al dente.

Piersi kurczaka dokładnie umyć, a potem usunąć z niej tłuszcz i błony, pokroić na małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć z obu stron na oliwie.

Ryż przyprawić solą, pieprzem i curry. Wrzucić pokrojone w połówki oliwki, chwilę dusić, a potem dodać mięso.

Całość mocno podgrzać, posypać parmezanem i natką, wymieszać i podawać.

Smacznego!
poniedziałek, 17 marca 2008, shiherlis

Polecane wpisy

  • Penne z boczniakami

    Chyba się sezon na grzyby zbliża. Napisałem chyba, bo grzybiarz ze mnie żaden i pewnie pieczarkę bym pomylił z muchomorem. No i cierpliwości wymaganej przy tego

  • Zupa czosnkowa

    Nie jestem wielkim smakoszem zup. Tzn. lubię niektóre zupy, ale, i pewnie większość facetów się z tym zgodzi, zupa to nie obiad :-). Namiastka jedynie, przystaw

  • Spaghetti z bakłażanem i mozzarellą

    Ja nie wiem jak to jest, a że bardzo lubię wiedzieć to trochę jestem zaniepokojony. Tak w skrócie to chodzi o to: ostatni wpis napisałem 17 lipca, i po jakimś(!

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Gość: notme, *.49-82-r.retail.telecomitalia.it
2008/03/17 14:06:15
Troche Cie nie bylo ale mi tez znikanie sie czasem zdarza ;).
Tez lubie risotta, szczegolnie mam 3 ulubione z radicchio, z pokrzywa ktorego nigdy nie robilam sama ale pyszne bylo :) i warzywne z winem :). A wlasnie wczoraj zrobilam ''torta salata zucchine e riso'' powinnien byc jeszcze w srodku szpinak ale zeby nie przesadzac z tym szpinakiem juz ... hehe. Pewnie kiedys dodam ten przepis na stronke :).
pozdrawiam czlonka ze Stowarzyszenia Wielbicieli Szpinaku? (SWS) ;) hihi

statystyka